1570
Nils Månsson Kåre

Född 1733-??-??
Döpt
Död 1789-11-01
Ålder: cirka 56 år
Begraven

Föräldrar

Far
Mor

Äktenskap

Med Plats Datum Skild
Maria Svensdotter

Barn

Namn Mor Född Död
Samuel Nilsson Maria Svensdotter 1767-11-30 1824-05-04

Platser där personen bott

Här listas de platser som vi vet att personen har bott på. Det används mest för exakta addresser och torp där vi vet med säkerhet att personen bott.
Plats Från Till
Kårdesö 1759-??-?? 1789-??-??

Släktträd

Personerna i trädet med randig bakgrund är antingen någon av oss eller en person som vi är släkt med i rakt nedstigande led.

Övrig information

Födelsedatumet är ungefärligt.

Följande information om Nils Kåre och Kåresö hittades på bygdeband.se.

Ur Hjalmar Johanssons ”Krigsmannahistorier från Sevede”:

”Kåreda soldat blev tillfångatagen i kriget. Ingen visste om han var levande eller död, och därför fick hustrun bo kvar på torpet.

En julafton kom det till Kårdesö en man med helskägg och trasiga kläder. Han ville bo där över natten men fick nej av soldathustrun med den motiveringen att någon mansperson ej fått övernatta där sedan mannen för 27 år sedan reste bort. Den främmande låtsades trotsa, men då tog hustrun på sig tröjan för att gå till Kåreda för att hämta hjälp från rotebönderna.

Nu berättade mannen vem han var och var välkommen. De hade en dotter, som var 27 år gammal och som fadern ej sett förut”.

Den soldat som ovanstående berättelse syftar på är förmodligen Nils Månsson-Kåre. Hans regemente var förlagt till Pommern 1758 – 64 och blev tillfångataget. Kåre hade 30 tjänsteår.

Bilder på personen

Det finns inga bilder på personen inlagda i databasen.